Gäddeholms Herrgård för 100år sedan.  

Öppen kalesch. Grevparet Erik och Ewa Lewenhaupt på väg med häst och vagn. Förmodligen är det kusken Nyqvist som sitter på kuskbocken. Bakom syns herrgårdsflygeln som efter att den byggdes omkring 1780 kom att fungera som huvudbyggnad, dvs bostad för först Cronstedt och sedan Lewenhauptarna. 

 

Kristallkronor, släktporträtt, tunga möbler och textilier. De tre bilderna från salongen på Gäddeholm är tagna runt sekelskiftet när greve Erik Lewenhaupt (1849-1928) drev godset. Ända fram till 1929 var utedassen i bruk, inomhus fanns tre torrklosetter med hink som skulle tömmas. Det eldades med ved i stora kakelugnar men det var inte uppvärmt i förstugor och trappor. (Källa: Lewenhauptarna på Geddeholm av Ebba Linton).

 

Frukost.  En familjebild  av vardagen, möjligen på Gäddeholm . De två männen har satt sig vid ett väldukat frukostbord. Under glaskupan står en schweizerost , här finns nötter, äpplen, grovt bröd och en morgonsol som letar sig in genom fönstren. Man kan fundera: tar mannen till vänster bilden med en självutlösare?  Vilka är dom?

 

”Ring” med passagerare vid Onsholmens brygga. Gäddeholm hade flera båtar och pråmar. Ångslupen Ring som köptes in 1905 var en av dem. Samma år byggdes pråmen Lova. Enligt den sedan länge  bortgångne hamnforskaren och stuverifömannen Herman Sahlström hade Gäddeholm också  motorbåten ”Rung” med tändkulemotor. Förutom att frakta pasagerare drog "Ring" pråmarna lastade med virke från sågen och tegel från tegelbruket. Fyra pråmar hörde till gården: ”Malla”(byggd 1917), ”Betty”, ”Dvärg” och ”Figge”(Fiken byggd 1918). På bilden är "Ring" utanför sågplatsbryggan vid Onsholmen.

 

Gäddeholm 20 okt 2012

Ann-Christine Kihl, Göran Kihl

 

(källor: Ebba Linton Lewenhauptarna på Gäddeholm /Släkten Lewenhaupt Utgiven av Lewenhauptska Släktföreningen 2000; Geddeholms krönika Erik Lewenhaupt upptecknade krönika sammanställt av Elisabeth Forsberg. Utgiven av Föreningen Kulturmiljö i Västmanlands län, Utställningen Herrgårdsliv-släkten Lewenhaupt på Gäddeholm av Ann-Christine och Göran Kihl. Bilder från stadsarkivet i Västerås samt privata samlingar).