I kapitel 2 finns en bild från Karlslunds herrgård där Gösta Lewenhaupts barn och barnbarn är samlade. Här en detalj från bilden där vi ser Charlotta Lewenhaupt i bakre raden i mitten. Charlotta föddes 12 maj 1858 och var Erik Lewenhaupts lillasyster. Hon ska få sin alldeles egen historia i det här kapitlet. Till vänster om Charlotta står brodern Carl Axel född 1853.  Förutom Erik och Carl Axel hade Charlotta en äldre syster Ulrika (Ulla) född 1856 och en yngre bror Reinhold  Abraham född 1861. Alla finns med på släktfotot från Karlslund.

 

När Charlotta är 17 år flyttar hon vintern 1876 med sin mor Elisabeth Lewenhaupt född von Essen och bror Reinhold Abraham in till Carlsberg i Västerås.

Det här är förmodligen Charlotta Lewenhaupt taget kanske 1877-78 då hon är 18-19 år. 1879 gifte hon sig med löjtnanten vid Svea Artilleri i Stockholm  Claes Reinhold Wersäll och flyttade i samband med det till Stockholm. Claes avancerade i graderna och slutade så småningom som major. Parallellt med detta så blev han stadsråd och senare finansminister. När han bliev landshövding först i Falun och fr o m 1900 i Västerås lämnade han för gott det militära. Så gick det till när Charlotta återvände till Västerås.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aggarö hörde till Gäddeholm. Det var familjens Wersälls sommarparadis. På Aggarö gård kunde familjen koppla av från det mer offentliga livet på slottet.

Oss kvinnor emellan vid sekelskiftet.

 Charlotta Wersäll i mitten med svägerskan Ewa Lewenhaupt till vänster och systern Ulla Hamilton till höger. Flickan i fönstret kan vara Charlottas dotter Elisabeth. Den enda flickan i en syskonskara på tio barn. Den unge mannen i studentmössa är Malcolm Hamilton Elin Lewenhaupt sitter med sin sömnad. Längst till höger sitter Margret Hamilton. Aggarö gård.

 

 

Här är hela familjen Wersäll samlad 1918. Jag tror att det rentav är utanför entrén till Aggarö gård.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Om de påhittiga sönerna Wersäll går det många skrönor. Där ligger Emil i Lönneberga i lä. Några av skrönorna kan ni läsa på släkten Wersälls hemsida  http://www.wersall.org/Skronorochhistorier.html.

En rolig händelse är i alla fall att Charlotta Wersäll född Lewenhaupt av den internationella olympiska kommitten tilldelades en guldmedalj vid Stockholmsolympiaden 1912. Som 54-åring och dessutom kvinna så deltog hon visserligen inte själv men sju av hennes söner deltog. Tre ingick i det svenska laget, en var funktionär och tre arbetade som scouter under tävlingarna.

 

1924 avled Charlotta Wersäll men hon efterlämnade som sagt var många ättlingar.

Gäddeholm 30 sept 2012 

Ann-Christine Kihl, Göran Kihl

(källor: Ebba Linton Lewenhauptarna på Gäddeholm /Släkten Lewenhaupt Utgiven av Lewenhauptska Släktföreningen 2000; Geddeholms krönika Erik Lewenhaupt upptecknade krönika sammanställt av Elisabeth Forsberg. Utgiven av Föreningen Kulturmiljö i Västmanlands län, Utställningen Herrgårdsliv-släkten Lewenhaupt på Gäddeholm av Ann-Christine och Göran Kihl. Bilder från stadsarkivet i Västerås samt privata samlingar).