Silverbröllopet 1906 del 2

Här händer något. Kökspersonal sträcker sig på tårna för att se. En del ser fundersamma ut. Lite avvaktande. Många tittar på kvinnan i centrum av bilden. Visst är det Ewa Lewenhaupt, festföremålet, som leende rör sig mot en grupp män med mörka slitna kläder och kraftiga skägg. Är det tegelarbetare som har kommit för att uppvakta på silverbröllopsdagen? Så kan det vara.

 

 

 

Tre Evor.  Ewa Lewenhaupt i mitten omgiven av Ewa Adlercreutz och Ewa Tham.

T

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Greven med gäster. Erik Lewenhaupt längst till höger med släkt och vänner på silverbröllopsdagen 1906. Femte från höger delvis skymd står grevinnan Ewa Lewenhaupt. Längst ut till vänster står Ulla Hamilton. I sina karakteristiska halmhattar med svarta band syns också systrarna Beck-Friis.

 

 

 Som en målning av  Zorn.

Ett sällskap kvinnor vinkar farväl. Förmodligen på väg från Gäddeholm efter silverbröllopsfesten 1906. Kvinnan i svart är Anna Beck-Friis, gift med Ewa Lewenhaupts bror Johan Beck-Friis. Med sig har hon döttrarna Sigrid till vänster, bredvid henne storasyster  Ebba och längst till höger mellansystern den färgstarka Elisabeth  Beck-Friis (1888-1982), från Söderö. 1910 gifte hon sig med greve Knut Lewenhaupt (1886-1951), arvtagare till Gäddeholm.  Många minns Elisabeth Lewenhaupt som levde sina sista år på Björkbacken i Gäddeholm, där Mikael Präckel bor i dag.

 

 I nästa kapitel ska vi berättar om Eriks syster Charlotta som gifte sig med Claes Wersäll landshövding i Västmanland.

 Gäddeholm 22 sept 2012 

Ann-Christine Kihl, Göran Kihl

(källor: Ebba Linton Lewenhauptarna på Gäddeholm /Släkten Lewenhaupt Utgiven av Lewenhauptska Släktföreningen 2000; Geddeholms krönika Erik Lewenhaupt upptecknade krönika sammanställt av Elisabeth Forsberg. Utgiven av Föreningen Kulturmiljö i Västmanlands län, Utställningen Herrgårdsliv-släkten Lewenhaupt på Gäddeholm av Ann-Christine och Göran Kihl. Bilder från stadsarkivet i Västerås samt privata samlingar).